پاسخ دانشگاه آزاد به گزارش «حذف ۳۲ هزار استاد حقالتدریسی»
[ad_1]
به دنبال انتشار گزارش «حذف ۳۲ هزار استاد حقالتدریسی» در روز ۲۰ مهر ماه سال جاری در روزنامه اعتماد، دانشگاه آزاد جوابیهای برای روزنامه فرستاد.
«احتراما نظر به انتشار گزارشی تحت عنوان «حذف ۳۲ هزار استاد حقالتدریسی» در شماره ۵۶۰۰ به تاریخ ۲۰/۷/۱۴۰۲ در روزنامه اعتماد به اطلاع میرساند مطابق با ماده ۲۳ قانون مطبوعات جوابیه دانشگاه آزاد اسلامی به مطلب مذکور در صفحه اول و چهارم منتشر شود.
آنچه در این گزارش از سوی نگارنده نوشته شده است، نه تنها قواعد حرفهای روزنامهنگاری در آن رعایت نشده و اطلاعات نادرست در آن دیده میشود، بلکه از حداقلهای شناختی و عقلانی هم در جمعآوری و انتخاب مطالب برخوردار نیست.
جهت تنویر افکار عمومی و مخاطبان محترم به اطلاع میرساند:
خداوند متعال در آیه ۸ سوره مائده میفرماید: «یا أیها الذِین آمنُوا کونُوا قوامِین لِلهِ شُهداء بِالْقِسْطِ ولا یجْرِمنکمْ شنآنُ قوْمٍ على ألا تعْدِلُوا اعْدِلُوا هُو أقْربُ لِلتقْوى واتقُوا الله إِنالله خبِیرٌ بِما تعْملُون».
«ای کسانیکه ایمان آوردهاید! همواره برای خدا با تمام وجود قیام کنید و به انصاف و عدالت گواهی دهید و هرگز دشمنی با قومی، شما را به بیعدالتی وادار نکند. به عدالت رفتار کنید که به تقوا نزدیکتر است و از خداوند پروا کنید که همانا خدا به آنچه انجام میدهید آگاه است.»
متاسفانه گزارش مذکور یکجانبه، مغرضانه و غیرمنصفانه تنظیم شده است و جای سوال دارد که نگارنده این مطلب چرا با مسوولان دانشگاه آزاد اسلامی ارتباط برقرار نکرد و اطلاعات دقیق را مطالبه نکرده است و براساس یکسری اطلاعات غیرمستند این گزارش را تهیه کرده است که اقدامی غیرحرفهای و غیراخلاقی است.
گزارش روزنامه اعتماد متاسفانه موجب شد تا رسانههای معاند مثل ایران اینترنشنال، دویچهوله، صدای امریکا و کیهان لندن دست به کار شده و آن را در قالب سایر جریانسازیهای تخریبی و سیاسی با هدف تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی بازتولید کنند؛ بهطوری که این گزارش به حیثیت دانشگاه و کشور لطمه وارد کرده است. دانشگاه آزاد اسلامی براساس اهداف عالیه مندرج در سند تحول و تعالی، راهکنش اصلاح و کارآمدسازی نظام جذب، ارزیابی و جبران خدمات اعضای هیات علمی با بهرهگیری از ظرفیت الگوی شبکهای دانشگاه، در نظر دارد تا در کنار اعضای هیات علمی تماموقت و پیوسته، اقدام به جلب همکاری فرهیختگان علمی کشور در چارچوب «اعضای هیات علمی وابسته» کند.
در این گزارش با محور قرار دادن استادان حقالتدریس تلاش به تلقین اخراج و خانهنشینی مدرسان و استادان در قبال تصمیمات اخیر دانشگاه برای ساماندهی وضعیت مدرسان حقالتدریس تلاش شده است. به اطلاع مخاطبان روزنامه میرساند عموم دانشگاهها براساس نیاز و ضوابط خود اقدام به جذب استاد حقالتدریس میکند و رابطه استخدامی مستمری با آنها ندارد. با این حال دانشگاه آزاد اسلامی از بین استادان حقالتدریس در فرآیند جذب هیات علمی وابسته مبادرت ورزیده است، بنابراین ادعای مندرج در گزارش روزنامه اعتماد رد میشود.
علاوه بر این بهرهگیری از دستیار آموزشی که زیرنظر و تحت راهنمایی اساتید صاحب کرسی به امر تدریس اهتمام میورزند که این امر یک قاعده رایج و جا افتاده در دانشگاههای ممتاز در کشورهای پیشرفته است و دستیار آموزشی پس از اخذ تاییدیه علمی و صلاحیت عمومی به امر تدریس میپردازد. نکته دیگر، یکی از اهداف هیات علمی وابسته در دانشگاه آزاد اسلامی، استفاده از افراد جوان و بهروز برای آموزش جوانان است تا بتوان از اساتیدی بهره برد که فاصله سنی کمتری با دانشجویان داشته و با مفاهیم جدید آشنا باشند و از شیوههای نوین آموزشی و پژوهشی استفاده کنند.
بر همین اساس هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی به دو دسته هیات علمی «پیوسته» و «وابسته» تقسیم شده است. هیات علمی پیوسته هیات علمیای است که به صورت تمام وقت و به عنوان شغل اول در خدمت دانشگاه آزاد اسلامی است و این اعضا به دلیل کیفیت بخشی و نیاز و ظرفیت واحدها به صورت الف و ب تعریف میشوند.
اعضای هیات علمی وابسته افرادی هستند که برای مدت زمان کمتری از همکاری در خدمت دانشگاه آزاد هستند و حداکثر زمان تدریس آنها ۸ ساعت است و حتی ممکن است در یک ترم تدریس هم نداشته باشند، اما به عنوان عضو هیات علمی به خدمات مشاورهای و پژوهشی میپردازند.
در حقیقت دانشگاه آزاد اسلامی بر آن شده است تا بهجای مدرسین حقالتدریس که هیچگونه تعلق سازمانی به دانشگاه نداشته و همکاری ترمیک و منقطع با دانشگاه داشتهاند، اقدام بهکارگیری اساتید به شکل هیات علمی وابسته نماید. اساتیدی که به واسطه انجام مصاحبههای علمی هم از توانایی علمی برخوردار هستند و هم احساس تعلق سازمانی به دانشگاه دارند.
هیات علمی وابسته میتواند نیازهای آموزشی، پژوهشی، کارآفرینی، ارتباط با صنعت و جامعه، طرحهای پژوهشی و مسائل فرهنگی را برطرف کند، اما در حال حاضر و در مرحله اول به دنبال جذب کسانی هستیم که نیازهای آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی را برطرف کنند. به تبع عضو هیات علمی بودن میتوانند در چارچوب مقررات مربوطه به راهنمایی، مشاوره و داوری رسالههای علمی بپردازند. این درحالی است که هیات علمی وابسته در چارچوب آییننامه مربوطه از نظام ارتقا و ترفیع برخوردار شده و طبعا از امتیازات آن برخوردار میشوند و حقوق و مزایای آنها به صورت ماهانه پرداخت میشود و همانند استادان حقالتدریس دیگر مشکل پرداختی حقوق، بیمه و مالیات نخواهند داشت.
این افراد در اجرای طرحهای تحقیقاتی درون دانشگاهی و برون دانشگاهی مشارکت جدی و موثر داشته باشند. امید داریم این رسانه بیش از پیش در جهت اطلاعرسانی صحیح و حرفهای مبادرت ورزد و اخلاق حرفهای را سرلوحه کار خود قرار دهد. به اطلاع میرساند در صورت عدم درج جوابیه، دانشگاه آزاد اسلامی به منظور احقاق حقوق خود از مراجع قانونی اقدام خواهد کرد.
سیدامیر محجوب
مدیرکل روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی»